På ETSI:s generalförsamlingsmöte den 3–4 december i år valdes ITS vd, Bettina Funk, om som ordförande för ETSI:s generalförsamling för perioden 1 januari 2025 till 31 december 2026. Vi satte oss ner med Bettina för att få höra lite om hur hon ser på ETSI:s arbete och de kommande två åren som ordförande.
Nu har du officiellt blivit omvald som ordförande för ETSI:s generalförsamling. Hur känns det?
“Det känns jättebra! Nu var det egentligen inget ordentligt val. Medlemmarna frågade mig faktisk redan i början av året om jag skulle kunna tänka mig att fortsätta en mandatperiod till,” berättar Bettina.
“Och det är ju trevligt, eftersom det visar att medlemmarna har ett stort förtroende för mig. När den nya generaldirektören, Jan Ellsberger, sen valdes i våras bekräftade jag också att jag kunde tänka mig sitta kvar som ordförande.”
Hur har valet av den nya generaldirektören påverkat ditt beslut att sitta kvar?
“Jag arbetsledde gruppen som letade efter kandidater för den positionen. Mitt mål var att hitta en generaldirektör som skulle kunna hjälpa medlemmarna att få igenom ändringar i ETSI:s sekretariat. Det behövdes för att vi ska kunna svara på ändringarna i det europeiska standardiseringssystemet,” förklarar Bettina.
“Därför blev jag väldigt glad när medlemmarna valde Jan. De första månaderna med den nya generaldirektören har dessutom visat på att han är lyhörd för medlemmarnas önskemål,” fortsätter hon.
“Jan har ökat transparensen i många avseenden och medlemmarna har numera mycket bättre insyn i vad som händer i organisationen. Att fortsätta som ordförande i en miljö som präglas av den typen av förtroende och samarbete är fantastiskt trevligt.”
“När jag först ansökte om att bli ordförande för ETSI 2022 skrev jag att jag ville hjälpa medlemmarna att anpassa stadgarna så att ETSI kan fortsätta fungera som europeisk standardiseringsorganisation. Och det har vi verkligen lyckats med under de här två åren. Under de kommande två åren kommer vi nu kunna bygga vidare på det.”
Vilken är den största utmaningen för dig som ordförande?
“Jag skulle säga att den största utmaningen för alla ETSI-medlemmar egentligen är den franska lagstiftningen. Det är inte lika enkelt att genomföra förändringar i ETSI som organisation under fransk lagstiftning som det kanske hade varit i andra europeiska länder. Det kan leda till mycket frustration,” svarar Bettina.
“Sedan är nog den största utmaningen i min position att det alltid är svårt att få medlemmarna att intressera sig för själva organisationen. Många är väldigt fokuserade på att skriva de tekniska specifikationerna och mindre intresserade av hur själva organisationen fungerar,” fortsätter hon.
“ETSI har vuxit mycket de senaste åren. Det är förstås bra, men det betyder också att glappet mellan de som tar beslut som rör organisationen och de som bara fokuserar på standarder blir större och större. Men hur organisationen fungerar påverkar såklart standardarbetet – därför tycker jag att en gemensam förståelse för både organisationen och standardiseringsarbetet är väldigt viktig.”
Berätta lite mer om hur ETSI vuxit de senaste åren?
“ETSI har sina rötter i telekommunikationssektorn. Med tiden har det mobila nätet och det vi kallar för internet vuxit ihop mer och mer. Det har inneburit att ETSI behövt bredda sin verksamhet och inkludera angränsande områden,” säger Bettina.
“Idag består organisationen inte bara av de traditionella grupperna som tar fram radio- och telekommunikationsstandarder. Nu har vi även grupper i flera andra områden såsom cybersäkerhet, kvantteknik och hållbarhet,” förklarar hon.
Finns det andra standardiseringsorganisationer som arbetar med dessa områden? Och hur samarbetar de med ETSI?
“Ja, det finns flera organisationer som ETSI samarbetar med. ETSI, CEN och CENELEC har till exempel en gemensam teknisk arbetsgrupp, men även en policygrupp som bland annat diskuterar hur vi kan förbättra vårt samarbete. Den består I dagsläget av CEN och CENELEC:s presidenter och två var av deras vice presidenter, ledarskapet i ETSI:s generalförsamling samt generaldirektörerna för ETSI och CEN-CENELEC,” förklarar Bettina.
“Under 2025 kommer jag att leda den gruppen. Då är planen att vi ska diskutera hur vi kan samarbeta på ett bättre sätt när det kommer till de dokument som vi tar fram för den europeiska kommissionen,” avslutar hon.