Logga inBli medlem
background-logo-part-1background-logo-part-2
24/06/26

ITS-remisser

Inom ITS WG NI har arbete pågått med 3 stycken ITS-specifikationer och dessa är nu på remiss fram till 2 september 2024. Ambitionen är att specifikationerna ska kunna fastställas vid nästa ITS WG NI-möte den 13 september 2024.

ITS ApG 9 till Utgåveläge 10.
Den tekniska specifikationen anger hur överföring av nummerinformation ska ske mellan allmänna kommunikationsnät i Sverige. Ursprungligen omfattade ApG 9 enbart nätsignalsystemet ISUP, men i Utgåveläge 9 utökades den med nätsignalsystem SIP/SIP-I genom en referens till Telia Companys specifikation 8211-A-356.
Arbete har nu pågått med att ta fram en separat egen specifikation (kallad ITS ApG 32) hur överföring av nummerinformation ska ske mellan allmänna kommunikationsnät i Sverige baserat på SIP/SIP-I. Detta har lett till att ApG 9 nu återgår till att enbart omfatta ISUP och därmed blir tillämpligt fram tills ISUP inte längre finns i Sverige.

Här kan du läsa och ladda ned dokumentet:
Transfer of number information in national interconnections based on ISUP – An Application Guide for handling number information between public communications networks.

ITS ApG 32 Utgåveläge 1.
Den tekniska specifikationen anger hur överföring av nummerinformation ska ske mellan allmänna kommunikationsnät i Sverige med nätsignalsystem SIP/SIP-I. En betydelsefull input till detta arbete har bl.a. varit Telia Companys specifikation (8211-A356) samt IETF:s olika tillämpliga RFC:er kopplat till SIP och överföring av nummerinformation.

Här kan du läsa och ladda ned dokumentet:
Transfer of number information in national interconnections based on SIP and SIP-I – An Application Guide for handling number information between public communications networks.

ITS ApG 30 till Utgåveläge 2.
Den tekniska specifikationen beskriver informationselementen som ska användas vid överföring av nummerinformation över gränssnitt mellan publika kommunikationsnät för automatisk inkoppling av samtalsförmedlande tjänster. ApG 30 har endast uppdaterats så att den numera innehåller korrekta referenser till ITS ApG 9 och nya ITS ApG 32 enligt ovan.

Här kan du läsa och ladda ned dokumentet:
Automatic network invocation of relay services – This document describes the handling of number information between public communications networks in Sweden for automatic network invocation of relay services for relay services and their users based on ETSI ES 202 975.

Remisstiden pågår fram till den 2 september 2024.
Remissynpunkter ska skickas till ITS, med en kopia till rapportörerna för de olika specifikationerna enligt nedan:
ITS ApG 9 och ITS ApG 32: Peter Fässberg (pf@leissner.se)
ITS ApG 30: Johnny Kristensen (johnny.kristensen@evantia.fi) och Ove Persson (ove.persson@teliacompany.com)

Nyheter24/07/09

Digital Video Broadcasting, ute för omröstning!

För att kunna titta på tv i din sommarstuga har ETSI, tillsammans med EBU, tagit fram EN 302 307-2. Denna standard beskriver andra generationens ramstruktur, kanalkodning och moduleringssystem för sändning, interaktiva tjänster, nyhetsinsamling och andra...

Nyheter24/07/03

Två nya standarder att läsa i sommar!

Nu finns två standarder ute på remiss, med sista dag för kommentarer den 24 september! ETSI Introducerar Ny Standard för Industriella IoT-Applikationer ETSI, Europeiska standardiseringsinstitutet, har nyligen antagit den uppdaterade versionen ETSI EN 303 354...

Nyhetsflöde från ETSI

Var med och forma framtidens kommunikation

Bli medlem i vårt nätverk som samlar svenska branschexperter inom IT och telekommunikation för att påverka utvecklingen av standarder.

Bli medlem