Logga inBli medlem
background-logo-part-1background-logo-part-2
22/04/12

Talkvalitet – hur den nya ETSI-talkodeken kan användas i nätverksplanering!

ETSI TC STQ (Speech and Multimedia Transmission Quality) efterlyser experter till en ’Testing Task Force’ (TTF) för karakterisering av den nya ETSI-talkodeken baserad på subjektiva testdatabaser.

Den nya ETSI TTF T021 utökar arbetet av den tidigare ETSI TTF T005. Där testades den nya ETSI-talkodeken på prestanda och kvalitet, med hjälp av kontrollerade subjektiva lyssningstester. Paneler av manliga och kvinnliga lyssnare bedömde talkvaliteten från en mix av manliga och kvinnliga talare.

Efter slutförandet av TTF T005 och tillkännagivandet av resultaten till andra standardutvecklingsorganisationer, kom en begäran till ETSI TC STQ från ITU-T Study Group 12 som efterfrågade information om hur den nya ETSI-talkodeken kan användas i nätverksplanering. De bad ETSI att undersöka hur väl ITU-T:s instrumentellt mått på talkvalitet, ITU-T P.863, förutsäger den subjektiva kvaliteten som ETSI TTF T005 bedömde.

Detta nya projekt av ETSI TTF T021 kommer att bygga på resultat från ETSI TTF T005 och kommer att utföra det arbete som krävs för att svara på ITU-T-förfrågan.

Om du vill vara en del av denna testgrupp men ännu inte är medlem i ETSI, kontakta gärna ITS för mer information.

Maila oss på info@its.se

Nyheter23/09/28

Ny remiss ute!

Inom arbetsgruppen Networking Interworking (ITS WG NI) har ett arbete pågått för att utveckla och lansera den första utgåvan av den nya ITS Application Guide. Denna guide är avsedd att definiera rekommenderade tonmeddelanden som bör...

Nyheter23/09/26

Uppdatering av ASiC!

Nu har ETSI:s tekniska kommitté ESI, Electronic Signatures and Infrastructures, godkänt en ny arbetspunkt för uppdatering av ETSI EN 319 162-1 V1.1.1 ASiC (Associated Signature Containers. Del 1: Building blocks and ASiC baseline containers). Syftet...

Nyhetsflöde från ETSI

Var med och forma framtidens kommunikation

Bli medlem i vårt nätverk som samlar svenska branschexperter inom IT och telekommunikation för att påverka utvecklingen av standarder.

Bli medlem